fb-pixelTekoäly asiantuntijatyössä – Jan Willamon opit Roschierilta
Back to Tiennäyttäjät-podcast

Tekoäly asiantuntijatyön murroksen ajurina

Tekoäly muuttaa asiantuntijatyön pelisääntöjä. Jan Willamon mukaan kyseessä ei ole vain teknologinen uudistus, vaan syvällinen kulttuurinen muutos, joka haastaa vanhat toimintamallit. Ratkaisut eivät synny ylhäältä käsin, vaan yhdessä ihmisten kanssa – arjesta käsin, konkreettisten tarpeiden pohjalta.

header image of Futurice podcast Episode 16

Roschierilla tähän on vastattu ottamalla ihmiset mukaan alusta asti. Käyttötapaukset eivät synny johdon työpajoissa, vaan tiimien omista tarpeista. Tämä lähestymistapa synnyttää omistajuutta ja innostusta, ja juuri sitä tarvitaan, kun muutosta viedään eteenpäin.

Willamo korostaa, että dokumenttien hallinta on ollut juristien työssä aina keskeistä, mutta tekoälyn avulla siitä tulee jotain enemmän. Ei enää pelkkää hakua ja arkistointia, vaan mahdollisuus jalostaa tietoa, löytää merkityksellisiä yhteyksiä ja nopeuttaa päätöksentekoa. Tällä hetkellä Roschier rakentaa alustaa, joka mahdollistaa sisäisen datan hyödyntämisen tekoälytyökaluissa – yksi askel kohti aidosti datavetoista asiantuntijatyötä.

Käytännön tasolla tämä näkyy esimerkiksi siinä, että asiakkailta toistuvasti tuleviin kysymyksiin voidaan nyt vastata nopeammin ja laadukkaammin tekoälyavusteisesti. Laatu, ei pelkästään nopeus, on Willamon mukaan kriittinen mittari, ja juuri sitä tekoäly voi parantaa, kun sitä hyödynnetään oikein. Willamon mukaan tekoälyn käyttöönoton onnistuminen riippuu pitkälti siitä, kuinka hyvin organisaatio saa ihmiset mukaan muutokseen. Tämä ei ole IT-hanke, jonka voi vain rullata ulos. Se on oppimisprosessi, joka alkaa siitä, että ihmiset saavat kokeilla, epäonnistua ja oivaltaa omassa rytmissään. Juuri siksi Roschierissa on panostettu siihen, että kaikki saavat turvallisen ympäristön tutkia ja testata uutta teknologiaa, ilman painetta tai pelkoa siitä, että pitäisi heti osata.

Muutoksen suurin haaste ei ole teknologia – vaan ihmiset. Tämä ei ole pelkkä IT-projekti, vaan vaatii jokaiselta henkilökohtaisen tavan omaksua uusi ajattelu.
Jan Willamo
Chief Digital Officer, Roschier

Mutta miten kokeiluista päästään eteenpäin? Willamo uskoo, että ratkaisu piilee yksittäisten onnistumisten näkyväksi tekemisessä. Kun yksi tiimi löytää toimivan käyttötapauksen, muut saavat siitä inspiraatiota ja konkreettisen esimerkin. Näin syntyy orgaaninen liike, joka kasvaa kokemuksen ja oivallusten kautta. Tekoälyn laajempi hyödyntäminen ei tapahdu määräyksellä, vaan innostuksen ja hyötyjen kautta. Willamo muistuttaa, että organisaatiot ovat eritahtisia, eikä kaikkea tarvitse tehdä heti. Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Hän rohkaisee kaikkia asiantuntijatyön johtajia antamaan työntekijöille luvan ja tuen kokeilla uutta – jopa kehottamaan siihen. Tämä ei ole enää valinnaista. Tekoäly tulee vaikuttamaan jokaiseen asiantuntijaorganisaatioon tavalla tai toisella. Ja juuri nyt on oikea aika kysyä: mitä se tarkoittaa meille?

Heart illustration

We’d like to help you make a fully informed decision about cookies. Accessing some of our embedded content that could be of interest and use to you requires you to enable cookies.The choice is always yours.

Jakso saatavilla myös